CA

Totes les notícies

Europa reconeix el procés participatiu en la construcció del Museu Marítim de Mallorca

Europa reconeix el procés participatiu en la construcció del Museu Marítim de Mallorca

(15/07/2021)

La feina feta des del 2018 pel Museu ha estat inclosa en la base de dades de bones pràctiques d’Interreg Europe. Aquest procés participatiu és un mètode de treball transversal en el qual s’involucra tot el projecte museístic

El procés participatiu per a la construcció del Museu Marítim de Mallorca, iniciat el 2018 pel Consorci del Museu, ha rebut el reconeixement del grup d’experts d’Interreg Europe, l’Agència Europea pel Desenvolupament de Projectes Regionals i Locals. Així, aquest procés participatiu ha estat inclòs en la base de dades de bones pràctiques de l’Agència Europea, i es tracta d’un mètode de treball transversal en el qual s’involucra tot el projecte museístic.

Cal recordar que el 2108 el Consorci del Museu Marítim de Mallorca va posar en marxa un procés participatiu per validar el projecte museístic i crear un espai cohesionador, social i territorial.

«El procés ajuda a fer coincidir el museu amb les expectatives de la comunitat marítima i la societat mallorquina. Aquest procés participatiu és una pràctica permanent que fomenta i promou el diàleg amb els grups d’interès i la societat mitjançant la implementació diferents accions», assegura Interreg Europe, que destaca els projectes de «La xarxa dels desitjos» i de les «Jornades d’estudis de la mar» com a «pràctiques permanents que fomenten i promouen el diàleg amb els grups d’interès i la societat».

Els experts d’Interreg Europe asseguren, en el seu dictamen, que «la participació de les parts interessades en processos participatius és una opció natural per a qualsevol administració realment interessada a construir serveis que funcionin per a la comunitat. En el cas del Museu Marítim de Mallorca, s’està fent un procés participatiu inclusiu i polifacètic per garantir que les parts interessades (associacions, pescadors, residents, etc.) diguin la seva sobre com hauria de ser un museu marítim per millorar el patrimoni cultural de les Illes Balears. A més, els grups d’interès també participen en la cocreació d’activitats museístiques, com esdeveniments i tallers educatius: això augmenta encara més la propietat de la comunitat».

«El fet que el procés participatiu implementat per a la creació del Museu Marítim de Mallorca hagi suscitat l’interès del Museu Marítim de Barcelona és un senyal clar de l’èxit i del potencial de transferibilitat d’aquesta bona pràctica en altres regions marítimes i costaneres de tota la UE», finalitza en la seva avaluació del projecte.

Segons el director del Museu Marítim de Mallorca, Albert Forés Gómez, «no podem fer altra cosa que felicitar-nos i agrair el suport de totes les persones que han fet possible aquest reconeixement, que ve d’Europa. Un reconeixement vers la feina que estem fent en la construcció del museu, del seu discurs museogràfic i de les activitats que es generen al seu voltant. Un treball que no hagués estat possible sense l’aposta decidida que ha fet el Consell de Mallorca i el Govern de les Illes Balears per crear-lo, centrada en la participació ciutadana, i en especial gràcies a les persones i col·lectius que han reivindicat la creació del museu, com a marc de referència del patrimoni marítim mallorquí, i que no han defallit en el temps per poder-ho aconseguir».