CA

Museu

Coneix el Museu Marítim de Mallorca

Seus

Visita'ns

Eixos de treball

Biodiversitat, Patrimoni subaquàtic, Patrimoni marítim flotant i Patrimoni marítim terrestre

Projectes

Descubreix-los

COVID-19

El Museu Maritim de Mallorca romandrà tancat al públic, davant la situació derivada del COVID-19 i seguint les recomanacions del Govern de les Illes Balears.

Ens podeu seguir a través de les Xarxes Socials, Facebook i Twitter. En elles estem realitzant diferents activitats amb l’etiqueta: #elsmuseusacasa

Des del Museu Marítim de Mallorca estam desenvolupant un projecte territorial per recuperar i transmetre un patrimoni acumulat al llarg dels segles i fins a l’actualitat: vaixells amagats sota el mar, fars de gran valor, històries de navegants, exemplars d’embarcacions tradicionals, oficis de la mar que estan desapareixent, la biodiversitat de les nostres aigües (i les accions humanes que la posen en perill)… Un patrimoni que ens pertany i que creim que ens pot servir per relacionar-nos d’una altra manera amb la mar. Per això, ens dedicam a recuperar-lo, a conservar-lo, a difondre’l i en feim recerca.

Per ara, el Museu Marítim de Mallorca té dues seus. Ens pots trobar al Museu de la Mar de Sóller, que hem recuperat després d’estar set anys tancat, i també al centre cultural Ses Voltes, a Palma, on feim activitats puntuals diverses, mentre s’hi construeix el projecte museogràfic. L’objectiu és, en un futur, obrir seus noves a diferents racons de l’illa.

Un viatge col·lectiu

Des del museu no entendríem aquesta aventura, tirar endavant un museu, sense la participació dels agents que han treballat durant tants anys –i segueixen treballant– per recuperar aquest patrimoni ric. Per això, des del novembre de 2018, hem obert diferents processos participatius i de transparència que ens han servit per compartir aquest projecte amb la comunitat, per fer-la partícip, per aprendre’n.
Sense tu, aquest viatge tampoc té sentit. Cada vegada som més els que cuidam la mar. Ens hi acompanyes?

El Museu Marítim proposa un debat sobre com mostrar la mar a les seves exposicions

El Museu Marítim proposa un debat sobre com mostrar la mar a les seves exposicions

(21/02/2020)

Les jornades tindran lloc al Centre de Cultura Sa Nostra (Palma) els dies 27, 28 i 29 de febrer i són gratuïtes amb inscripció prèvia

El Museu Marítim de Mallorca organitza les Segones Jornades d’Estudis de la Mar que, amb el títol “Mostram la mar”, proposen un debat sobre com poden mostrar la mar les futures exposicions del museu per atraure el públic de totes les edats, perquè siguin accessibles a tothom i perquè exhibeixin de la millor manera possible el patrimoni marítim del fons del museu. Les jornades seran al Centre de Cultura Sa Nostra els pròxims 27, 28 i 29 i requereixen inscripció prèvia.

La presidenta del Consorci Museu Marítim, Bel Busquets, ha explicat que l’objectiu de les jornades és escoltar veus autoritzades i expertes en la matèria per a aconseguir que la museïtzació dels diferents espais siguin atractives i, a banda de mostrar el nostre patrimoni marítim, també el posin en context i serveixi per entendre la nostra història i la relació dels mallorquins i mallorquines amb la mar”.

D’altra banda, el director gerent del Museu Marítim de Mallorca, Albert Forés, ha explicat que aquesta reflexió col·lectiva i oberta es farà a través d’una programació de tres dies de ponències i tallers gratuïts amb representants de museus capdavanters de l’Estat –com el Thyssen-Bornemisza, el CCCB, el Marítim de Barcelona o la Factoria Basca Albaola– i experts en patrimoni, museïtzació, educació i gaming.

El primer dia de les Segones Jornades de la Mar servirà per explicar als assistents com avança el projecte del Museu Marítim de Mallorca, que va arrencar l’any 2018 després de 40 anys adormit. Així, intervendrà la cap de la recerca de la memòria oral del Museu Marítim de Mallorca, Catalina Gayà; que explicarà com s’està recuperant la memòria marinera del Port de Sóller. També està prevista una xerrada del cap de recerca de col·leccions del Museu Marítim de Mallorca, Manuel Gómez Planas, que està elaborant l’inventari del museu.

La resta de persones convidades formen part de museus i projectes culturals d'arreu de l'Estat que comparteixen el fet que estan explorant noves vies de visibilització i mostra que són capdavanteres al món dels museus. Destaquen Rufino Ferreras Marcos, cap de l’àrea d’educació del Museu Nacional Thyssen-Bornemisza, que està posant en marxa projectes que proposen noves maneres de relacionar-se amb la societat; Enrique Rovira-Beleta Cuyás, arquitecte i director de la consultoria Rovira-Beleta Accesibilidad, que plantejarà els aspectes que hauria de tenir en compte un museu per ser accessible; Erme Pedroso Ferreria, gerent de la Factoria Marítima Basca Albaola, que explicarà com el poble de Pasaia va recuperar unes antigues drassanes i en va fer un centre d’interpretació i formació d’oficis mariners; i Oriol Ripoll, creatiu a Jocs al segon i codirector del màster en joc, gamificació i tecnologia aplicats a l’educació a Enti-UB, que farà un taller participatiu sobre el potencial del joc en les sales de museus. Des de Mallorca, destaca també la ponència de la directora Magdalena Salas Burguera i la conservadora M. José Rivas Antequera, ambues del Museu d’Història de Manacor, que recentment han adaptat part del seu espai al públic infantil.

Les jornades tindran lloc els pròxims dies 27, 28 i 29 de febrer al Centre de Cultura Sa Nostra (c/Concepció, 12, Palma) i seran de franc. Per inscriure-s’hi només cal enviar un correu electrònic al mail museumaritimmallorca18@gmail.com

Vídeos

II Jornades d'Estudis de la Mar
El naixement de la nostra marca
Decàleg de Bones Pràctiques entorn de la Mar

Col·laboradors

Amics del Museu

Museu Marítim de Mallorca