CA

Museu

Coneix el Museu Marítim de Mallorca

Més informació

Seus

Visita'ns

Més informació

Eixos de treball

Biodiversitat, Patrimoni subaquàtic, Patrimoni marítim flotant i Patrimoni marítim terrestre

Més informació

Projectes

Descubreix-los

Més informació

COVID-19

El Museu Maritim de Mallorca romandrà tancat al públic, davant la situació derivada del COVID-19 i seguint les recomanacions del Govern de les Illes Balears.

Ens podeu seguir a través de les Xarxes Socials, Facebook i Twitter. En elles estem realitzant diferents activitats amb l’etiqueta: #elsmuseusacasa

Des del Museu Marítim de Mallorca estam desenvolupant un projecte territorial per recuperar i transmetre un patrimoni acumulat al llarg dels segles i fins a l’actualitat: vaixells amagats sota el mar, fars de gran valor, històries de navegants, exemplars d’embarcacions tradicionals, oficis de la mar que estan desapareixent, la biodiversitat de les nostres aigües (i les accions humanes que la posen en perill)… Un patrimoni que ens pertany i que creim que ens pot servir per relacionar-nos d’una altra manera amb la mar. Per això, ens dedicam a recuperar-lo, a conservar-lo, a difondre’l i en feim recerca.

Per ara, el Museu Marítim de Mallorca té dues seus. Ens pots trobar al Museu de la Mar de Sóller, que hem recuperat després d’estar set anys tancat, i també al centre cultural Ses Voltes, a Palma, on feim activitats puntuals diverses, mentre s’hi construeix el projecte museogràfic. L’objectiu és, en un futur, obrir seus noves a diferents racons de l’illa.

Un viatge col·lectiu

Des del museu no entendríem aquesta aventura, tirar endavant un museu, sense la participació dels agents que han treballat durant tants anys –i segueixen treballant– per recuperar aquest patrimoni ric. Per això, des del novembre de 2018, hem obert diferents processos participatius i de transparència que ens han servit per compartir aquest projecte amb la comunitat, per fer-la partícip, per aprendre’n.
Sense tu, aquest viatge tampoc té sentit. Cada vegada som més els que cuidam la mar. Ens hi acompanyes?

L'escola de mestres d'aixa del consell potencia els materials sostenibles per a la navegació a l'illa

L'escola de mestres d'aixa del consell potencia els materials sostenibles per a la navegació a l'illa

(03/12/2019)

"La fusta i la vella llatina ens permeten fugir del plàstic i dels motors" assegura Aurora Ribot, vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient

El consell rep informació i objectes com motlles i patrons d'embarcacions per reparar i construir embarcacions tradicionals mallorquines.
Reforçar les tècniques tradicionals aplicades a la navegació, recuperar la tradició en la construcció sostenible de diferents models i aprofitar el coneixement de mestres d'aixa ja jubilats seran, entre d'altres, alguns dels objectius de l'escola de mestres d'aixa del Consell.
La institució insular es proposa digitalitzar tot aquest llegat i ordenar totes les peces que han arribat i continuen sent objecte de donacions per part dels tècnics més veterans. Un treball tradicional que els nous temps va fent que a poc a poc desapareguin però que el Consell té la ferma voluntat de mantenir ben viu.
La construcció de nous prototips de vela llatina que fa el Consell, es fan amb fustes tallades amb els corresponents vistiplaus ambientals i fustes ecològiques les quals es sap d'on provenen. El "Nuevo Tomás" és una barca de bou que també està sent restaurada amb criteris de sostenibilitat. Per arribar a construir una barca s'utilitzen els dissenys fets a mà alçada que han estat donats per mestres d'aixa. Tot seguit es fa una maqueta per saber com serà exactament aquell vaixell. Els coneixements i estris dels mestres d'aixa seran el valor de la futura escola.

Podeu visitar el taller amb cita prèvia cridant al 630 47 73 47. Els horaris són els divendres de 8.00¿h a 14.00¿h

Vídeos

II Jornades d'Estudis de la Mar
El naixement de la nostra marca
Decàleg de Bones Pràctiques entorn de la Mar

Col·laboradors

Amics del Museu

Museu Marítim de Mallorca