CA

Museu Marítim de Mallorca

Més informació

Atenció!

La seu del Museu Marítim de Mallorca - Ses Voltes (Palma) romandrà tancada temporalment. Ens podeu continuar visitant al Museu de la Mar del Port de Sóller.

Des del Museu Marítim de Mallorca estam desenvolupant un projecte territorial per recuperar i transmetre un patrimoni acumulat al llarg dels segles i fins a l’actualitat: vaixells amagats sota el mar, fars de gran valor, històries de navegants, exemplars d’embarcacions tradicionals, oficis de la mar que estan desapareixent, la biodiversitat de les nostres aigües (i les accions humanes que la posen en perill)… Un patrimoni que ens pertany i que creim que ens pot servir per relacionar-nos d’una altra manera amb la mar. Per això, ens dedicam a recuperar-lo, a conservar-lo, a difondre’l i en feim recerca.

Per ara, el Museu Marítim de Mallorca té dues seus. Ens pots trobar al Museu de la Mar de Sóller, que hem recuperat després d’estar set anys tancat, i també al centre cultural Ses Voltes, a Palma, on feim activitats puntuals diverses, mentre s’hi construeix el projecte museogràfic. L’objectiu és, en un futur, obrir seus noves a diferents racons de l’illa.

Un viatge col·lectiu

Des del museu no entendríem aquesta aventura, tirar endavant un museu, sense la participació dels agents que han treballat durant tants anys –i segueixen treballant– per recuperar aquest patrimoni ric. Per això, des del novembre de 2018, hem obert diferents processos participatius i de transparència que ens han servit per compartir aquest projecte amb la comunitat, per fer-la partícip, per aprendre’n.

Sense tu, aquest viatge tampoc té sentit. Cada vegada som més els que cuidam la mar. Ens hi acompanyes?

Museu Marítim Mallorca - Ses Voltes

Museu de la Mar - Port de Sóller

Més informació

Museu Marítim de Mallorca i Universitat Autònoma de Barcelona s’uneixen per investigar sobre el patrimoni marítim i analitzar-ne el teixit associatiu

Museu Marítim de Mallorca i Universitat Autònoma de Barcelona s’uneixen per investigar sobre el patrimoni marítim i analitzar-ne el teixit associatiu

(03/04/2023)

El conveni de col·laboració, que tendrà una durada màxima de dos anys, té com a objectiu apropar el museu als mallorquins i mallorquines

El Museu Marítim de Mallorca i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han firmat avui un conveni de col·laboració per desenvolupar una investigació vinculada a la comunicació participativa i a l’acció cultural als museus. L’acord té una vigència d’un any, prorrogable anualment fins a un màxim de dos anys.

El director del Museu Marítim de Mallorca, Albert Forés, ha destacat que «amb aquest conveni podem fer un mapeig de les diferents comunitats pesqueres, per una banda, i, per l’altra, analitzar el teixit associatiu i ciutadà per fer més proper el museu. Així podrem generar línies de recerca en comunicació museística i tendrem projecció exterior i d’alt nivell acadèmic». «Mitjançant aquest conveni i amb l’equip de recerca de l’UAB podem consolidar un projecte d’investigació a llarg termini», ha afegit Forés.

Ambdues entitats es dedicaran a partir d’ara a desenvolupar tres línies d’investigació diferents. La primera, té com a objectiu apropar el museu al teixit associatiu dels barris que l’acullen i enfortir la seva relació mitjançant propostes de treball conjuntes que suposin vincles de reconeixement mutu i cura. En aquesta línia, es promourà la cultura marítima per mitjà d’exposicions, estudis i programes diversos que contribueixin al coneixement de la història i de la situació actual dels diferents sectors marítims, portuaris i de senyalització marítima.

Un dels propòsits d’aquest conveni de col·laboració és investigar, conservar, recuperar i difondre el patrimoni marítim i portuari de Mallorca, així com el llegat històric que suposen totes les activitats relacionades amb la mar i els ports. De la mateixa manera, estimular i fomentar els treballs que tractin sobre aquests.

La segona línia de recerca empara la memòria col·lectiva. La intenció és generar un relat contemporani del patrimoni marítim que inclogui les persones, la lluita contra les desigualtats i la memòria col·lectiva entorn de la mar i el seu patrimoni material i immaterial, així com un relat entorn de les col·leccions, els gestors o els propietaris del museu al llarg de la seva existència. També es proposa continuar el treball de camp etnogràfic, començat a Sóller, amb les diferents comunitats marítimes de l’illa.

Finalment, també s’investigarà sobre les noves narratives per als relats museístics. D’aquesta manera, es construiran relats transmèdia i interdisciplinars, en què hi hagin participat les diferents comunitats implicades, per tal de generar nous imaginaris narratius i dur a terme accions comunicatives. El propòsit és connectar amb el públic més jove i que aquest es converteixi en cocreador.

Col·laboradors

Amics del Museu