CA

Museu Marítim de Mallorca

Més informació

Atenció!

La seu del Museu Marítim de Mallorca - Ses Voltes (Palma) romandrà tancada temporalment. Ens podeu continuar visitant al Museu de la Mar del Port de Sóller.

Des del Museu Marítim de Mallorca estam desenvolupant un projecte territorial per recuperar i transmetre un patrimoni acumulat al llarg dels segles i fins a l’actualitat: vaixells amagats sota el mar, fars de gran valor, històries de navegants, exemplars d’embarcacions tradicionals, oficis de la mar que estan desapareixent, la biodiversitat de les nostres aigües (i les accions humanes que la posen en perill)… Un patrimoni que ens pertany i que creim que ens pot servir per relacionar-nos d’una altra manera amb la mar. Per això, ens dedicam a recuperar-lo, a conservar-lo, a difondre’l i en feim recerca.

Per ara, el Museu Marítim de Mallorca té dues seus. Ens pots trobar al Museu de la Mar de Sóller, que hem recuperat després d’estar set anys tancat, i també al centre cultural Ses Voltes, a Palma, on feim activitats puntuals diverses, mentre s’hi construeix el projecte museogràfic. L’objectiu és, en un futur, obrir seus noves a diferents racons de l’illa.

Un viatge col·lectiu

Des del museu no entendríem aquesta aventura, tirar endavant un museu, sense la participació dels agents que han treballat durant tants anys –i segueixen treballant– per recuperar aquest patrimoni ric. Per això, des del novembre de 2018, hem obert diferents processos participatius i de transparència que ens han servit per compartir aquest projecte amb la comunitat, per fer-la partícip, per aprendre’n.

Sense tu, aquest viatge tampoc té sentit. Cada vegada som més els que cuidam la mar. Ens hi acompanyes?

Museu Marítim Mallorca - Ses Voltes

Museu de la Mar - Port de Sóller

Més informació

El Museu Marítim de Mallorca rep la col·lecció del mestre d’aixa Antoni Pep Munar

El Museu Marítim de Mallorca rep la col·lecció del mestre d’aixa Antoni Pep Munar

(18/05/2021)

La col·lecció està formada per 684 objectes que van des de peces de calafat a ormejos i eines de navegació i de mestre d’aixa.

Aquest dimarts, 18 de maig, i emmarcat en el Dia Internacional dels Museus, el Museu Marítim de Mallorca ha signat la donació de la col·lecció del mestre d’aixa Antoni Pep Munar, fill del mestre d’aixa del Molinar Antoni Munar Colom, Boliquet.

A l’acte hi han assistit la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; la presidenta del Consorci del Museu Marítim de Mallorca, Bel Busquets; la directora insular de Cultura, Maria Pastor, i el director del Museu Marítim de Mallorca, Albert Forés. Tots han volgut condemnar l’assassinat masclista d’ahir a sa Pobla en les seves intervencions.

La presidenta del Consorci del Museu Marítim de Mallorca, Bel Busquets, ha destacat que «amb aquesta signatura, garantim la conservació d’aquest llegat familiar i, a més a més, el convertim en públic i ens comprometem a compartir-lo i a mostrar-lo a tothom». «És un gust veure com creix el fons del Museu Marítim de Mallorca amb peces que ens permeten fer-nos una visió àmplia de la nostra història i la nostra relació amb la mar», ha afegit.

D'altra banda, Antoni Pep Munar, mestre d'aixa, ha recordat que «és la col·lecció que pertany a mon pare i també al que fou el seu mestre, Antoni Llom Vich i m'agradaria recordar al meu mestre calafat, en Miquel Lliteres. Per mi és un somni i n'estic molt agraït».

Albert Forés Gómez, director del Museu Marítim de Mallorca, ha assenyalat que «el Museu Marítim està marcant les seves fites en el Dia Internacional dels Museus, ja que vàrem obrir la nostra seu del Port de Sóller aquest mateix dia del 2019. Estam molt agraïts a Antoni Pep Munar, perquè ens ha donat una col·lecció excel·lent i tant de bo totes les col·leccions fossin així, preparadades per exposar».

Finalment, la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha agraït a la família Munar la donació, «una transferència de coneixement que enriqueix no només el fons del Museu Marítim de Mallorca, sinó que és un acte de generositat que contribueix al bé comú i a la conservació i difusió del patrimoni marítim i cultural».

La col·lecció està formada per 684 peces i està dividida en quatre blocs: peces de mestres d’aixa; peces de calafat del mestre d’aixa Antoni Llom Vich; peces d’ormejos de pesca i eines de navegació per A embarcacions menors. A més, està perfectament classificada i inventariada, i part d’aquestes peces estaran exposades a la seu del Museu a Palma, a ses Voltes.

Així, en el Dia Internacional dels Museus, el Consorci del Museu Marítim de Mallorca recupera aquesta col·lecció i en reimagina la visibilització i l’estudi per posar-la a l’abast de tota la comunitat.

Vídeos

Museu Maritim

Col·laboradors

Amics del Museu