CA

Museu

Coneix el Museu Marítim de Mallorca

Seus

Visita'ns

Eixos de treball

Biodiversitat, Patrimoni subaquàtic, Patrimoni marítim flotant i Patrimoni marítim terrestre

Projectes

Descubreix-los

COVID-19

El Museu Maritim de Mallorca romandrà tancat al públic, davant la situació derivada del COVID-19 i seguint les recomanacions del Govern de les Illes Balears.

Ens podeu seguir a través de les Xarxes Socials, Facebook i Twitter. En elles estem realitzant diferents activitats amb l’etiqueta: #elsmuseusacasa

Des del Museu Marítim de Mallorca estam desenvolupant un projecte territorial per recuperar i transmetre un patrimoni acumulat al llarg dels segles i fins a l’actualitat: vaixells amagats sota el mar, fars de gran valor, històries de navegants, exemplars d’embarcacions tradicionals, oficis de la mar que estan desapareixent, la biodiversitat de les nostres aigües (i les accions humanes que la posen en perill)… Un patrimoni que ens pertany i que creim que ens pot servir per relacionar-nos d’una altra manera amb la mar. Per això, ens dedicam a recuperar-lo, a conservar-lo, a difondre’l i en feim recerca.

Per ara, el Museu Marítim de Mallorca té dues seus. Ens pots trobar al Museu de la Mar de Sóller, que hem recuperat després d’estar set anys tancat, i també al centre cultural Ses Voltes, a Palma, on feim activitats puntuals diverses, mentre s’hi construeix el projecte museogràfic. L’objectiu és, en un futur, obrir seus noves a diferents racons de l’illa.

Un viatge col·lectiu

Des del museu no entendríem aquesta aventura, tirar endavant un museu, sense la participació dels agents que han treballat durant tants anys –i segueixen treballant– per recuperar aquest patrimoni ric. Per això, des del novembre de 2018, hem obert diferents processos participatius i de transparència que ens han servit per compartir aquest projecte amb la comunitat, per fer-la partícip, per aprendre’n.
Sense tu, aquest viatge tampoc té sentit. Cada vegada som més els que cuidam la mar. Ens hi acompanyes?

Recta final perquè la Valldemosa s’exposi al Museu Marítim de Mallorca

Recta final perquè la Valldemosa s’exposi al Museu Marítim de Mallorca

(20/12/2019)

Avui dematí la consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, Bel Busquets, i la consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, han visitat les instal•lacions del port de Palma on s’ha depositat l’embarcació Valldemosa, traslladada recentment des de Menorca, on havia de ser enfonsada a la mar per convertir-se en un derelicte.

Durant la recepció de la barca, Busquets ha assegurat que «la visita d’avui és una mostra més que el Museu Marítim està en marxa, que navega a bon ritme tot i les adversitats, i que està totalment compromès amb el patrimoni marítim i tot allò que l’envolta».

Busquets ha recordat que aquesta barca de bou de primera generació va ser construïda a Mallorca l’any 1926 i ha explicat que és una embarcació imprescindible per entendre la història de la construcció de barques de bou i que el fet que formi part del Museu Marítim de Mallorca és una molt bona notícia. La vicepresidenta primera ha anunciat que serà una peça fonamental de les sales d’exposició del futur Museu Marítim i servirà per explicar la història de les barques de bou.

En estar restaurada, ha afegit Busquets, «al Museu Marítim de Mallorca tendrem la Balear, que està dins l’aigua i navega; la Valldemosa, que és de segona generació i estarà exposada, com també hi estarà el Nuevo Tomàs, barca de bou de tercera generació, que també serà restaurada pels mestres d’aixa del Consell».

D’altra banda, la vicepresidenta segona i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha remarcat que els pressuposts del Consell per al 2020 compten amb una partida per a aquest departament de 360.000 euros, «que servirà per restaurar aquesta embarcació (la Valldemosa), el Nuevo Tomás i tota una sèrie de petites embarcacions que són als soterranis del Castell de Bellver, que ara no es poden visitar però la nostra intenció és que estiguin a la vista del públic».

El president d’Autoritat Portuària de Balears, Joan Gual de Torrella, ha reiterat el seu compromís de col•laborar amb el Consell de Mallorca en la construcció del Museu Marítim de Mallorca per recuperar el patrimoni nàutic de les Illes.


La Valldemossa


La Valldemosa va ser construïda a les drassanes dels Germans Ballester, de Palma, l'any 1926 i registrada el 1930. Té una eslora de 16,10 m, una mànega de 5,26, un puntal d'1'9 m, i desplaça un registre de 23 tones. La seva tipologia és del tipus barca de bou, aparellada de balandra, i representa un model de transició de la navegació de vela a la de motor. D'aquesta casta, només en queden cinc: dues a Catalunya, dues a Menorca, una de les quals la Valldemossa, i una a Mallorca la Balear.
Després de gairebé setanta anys de feina al mar com a barca de pesca, la Valldemossa va ser cedida al patrimoni de l'Ajuntament de Ciutadella l'11 de juliol de 2002, per part de l'empresa Peixos Sans Mas S. L. Mitjançant la creació de tallers ocupacionals dirigits pel mestre d'aixa Miquel Huguet, va ser objecte de restauracions successives, sense que, avui dia, s'hi hagin conclòs, però, la totalitat dels treballs que necessitava per a una reforma integral i completa.
Entretant, a la vista de les dificultats financeres i d'una definició exacta de la destinació futura més adequada, diverses consideracions dels experts van suggerir la possibilitat de destinar-la a la formació d'un derelicte, situant-la en els fons marins de la badia de Ciutadella.
Més tard, mitjançant les gestions dutes a terme pel departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Menorca, el Consorci del Museu Marítim de Mallorca va donar a conèixer el seu interès específic a favor de la Valldemossa. Fou el 30 d'agost de 2018, a partir de la qual data es va elaborar un informe tècnic sobre les característiques i els valors patrimonials que aconsellava la seva adquisició per via de cessió, una determinació que, finament, fou efectuava amb data del 14 de març de 2019.

 

Vídeos

Recta final perquè la Valldemosa s’exposi al Museu Marítim de Mallorca

Vídeos

II Jornades d'Estudis de la Mar
El naixement de la nostra marca
Decàleg de Bones Pràctiques entorn de la Mar

Col·laboradors

Amics del Museu

Museu Marítim de Mallorca