EN

Museu

Discover the Museu Marítim de Mallorca

Headquarters

Visit us

Work axes

Biodiversity, Underwater Patrimony, Floating Sea Patrimony and Land Maritime Heritage

Projects

Discover them

COVID-19

The opening hours have been changed because of the situation caused by Covid-19.

Opening hours Sóller: Friday, Saturday and Sunday from 10 to 14 hours

Opening hours Ses Voltes (office and learning space): Monday to Friday from 9 to 14 hours

These schedules are likely to change in the coming months.

The Museu Marítim de Mallorca is developing a multi-site project to rediscover and promote centuries of island maritime heritage. This includes: shipwrecks, lighthouses, sailors’ stories, traditional vessels, maritime skills and biodiversity (and how human actions are endangering it). It is our heritage and we believe that it can help us to have an alternative approach with regards to our relationship with the sea. This is why we are dedicated to rediscovering our heritage, preserving it and promoting it. We also undertake research.

The Museu Marítim de Mallorca currently has two sites. The Sóller Sea Museum, which was closed for seven years, has been reopened by us. We can also be found at the Ses Voltes cultural centre in Palma, where we carry out a wide range of activities. In the meantime, our museum project continues to grow. Our objective, in the near future, is to open new sites in different parts of the island.

A collective journey

Opening the museum has been an adventure! However, it would have been impossible without the participation of individuals and organisations who have worked for many years to recover this rich heritage. For this reason, starting in November 2018, we organised a number of different participatory events, open to all. These helped us to share the project with the local community, of which we are a part and from which we want to learn.
However, our journey does not have any sense without your help. All of us are becoming the custodians of the sea. Will you join us?

null El Museu Marítim recupera, conserva i difon la memòria oral relacionada amb el Port de Sóller

El Museu Marítim recupera, conserva i difon la memòria oral relacionada amb el Port de Sóller

(04/08/2020)

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, i la vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, han inaugurat avui al Museu Marítim de Sóller l’espai “La remor de la memòria”, una sala que recupera, conserva i difon el patrimoni immaterial en relació amb el Port de Sóller gràcies al testimoni de 12 persones que han viscut la transformació d’aquest indret des de la dècada dels anys 30 del segle passat fins a l’actualitat, acompanyades del director del Museu, Albert Forés; el batle de Sóller, Carlos Simarro; i la delegada de Cultura del Govern, Catalina Solivellas.

Durant l’acte, la consellera Busquets ha recordat que “el Museu Marítim és l’encarregat de vetllar per la recuperació i conservació del patrimoni marítim i des del principi hem tengut molt clar que això no només fa referència a embarcacions, ormetjos i altres elements del patrimoni material sinó que s’havia de fer feina per a conservar el patrimoni immaterial, que és el que posa en context els elements i que ens ajuda a entendre millor la nostra història”.

D’altra banda la presidenta ha subratllat que el nou espai del Museu Marítim serveix per entendre l’evolució no només del Port de Sóller sinó de tota la costa mallorquina i ha considerat que "la remor de la memòria és una lliçó per aquests temps difícils que vivim i mostra com les mallorquines i els mallorquins sabem reaccionar davant les adversitats i adaptar-nos a les noves realitats".

El treball de recerca l’ha fet la Dra. Catalina Gayà i s’ha centrat en el patrimoni immaterial i la memòria oral del Port de Sóller a través de dotze testimonis, deu persones nascudes a finals dels anys 20 del segle XX i al llarg de la dècada dels anys 30 i dos pescadors més joves, que enllacen els sabers del passat amb els de present. 

Tot aquest treball s’ha recollit, treballat i ordenat per a ser exposat a la sala d’audiovisuals del Museu de la Mar de Sóller. Per als vídeos s’ha tingut present la llengua de signes en català, castellà i internacional, amb subtítols en català, castellà i anglès. A més, els textos s’han adaptat a lectura fàcil per tal de garantir l’accessibilitat als diferents públics.

Entre les entitats col·laboradores hi ha la Confraria de pescadors Sant Pere del Port de Sóller, l’Associació de la Tercera Edat del Port de Sóller, l’Associació França a la Vall de Sóller, l’Associació Cultural Port de Sóller.

Els testimonis que han participat al projecte són: Jaume Mayol Garau, Jaume Ensenyat Cifre, Damià Mongeot Vicens, Francisca Mayol Garau, Antònia Munar Esquerdo, Catalina Munar Esquerdo, Maria Bel Cobos García, Bartolomé López Vicens, Ana Maria Crohen Bigot, Ignasi March Pisà, Pep Joan Mayol Albertí, Gori Mayol Duran.

Visita a la tafona de Can Det

La presidenta també ha visitat aquest dematí la tafona de Can Det, la més antiga de Balears encara en funcionament, documentat des dels segle XVI. Les instal·lacions segueixen el procés ancestral de premsat de l’oliva i és l’única a les Illes que funciona amb pedra i premsa. La tafona processa olives que aporten petits propietaris de finques de la Serra de Tramuntana que elaboren oli per autoconsum. 

«Des del Consell fem una aposta decidida pel producte local i la seva promoció, com a producte sostenible i de qualitat. Per això esteim treballant en la creació de la marca “Producte de Mallorca”», ha destacat la presidenta Cladera, que ha afegit que «promourem i difondrem un segell distintiu de qualitat que reconeixerà els productes creats o transformats en qualsevol del municipis de la Serra de Tramuntana».

A la visita han acompanyat a la presidenta del Consell el batle de Sóller, Carlos Simarro, els propietaris de la tafona, Tomeu Deyà i Guillem Deyà, i l’enginyer Joan Deyà.

Videos

II Working days of Studies of the Sea
The birth of our brand
The ten commandments of sea values

Collaborating partners

Friends of the Museum

Museu Marítim de Mallorca