EN

Museu

Discover the Museu Marítim de Mallorca

Headquarters

Visit us

Work axes

Biodiversity, Underwater Patrimony, Floating Sea Patrimony and Land Maritime Heritage

Projects

Discover them

Attention

  • Opening hours Sóller: Thursday, Friday and Saturday from 10 to 15 h and Sunday from 10 to 14 h
  • Opening hours Ses Voltes (office and learning space): Monday to Friday from 8 to 15 h

The Museu Marítim de Mallorca is developing a multi-site project to rediscover and promote centuries of island maritime heritage. This includes: shipwrecks, lighthouses, sailors’ stories, traditional vessels, maritime skills and biodiversity (and how human actions are endangering it). It is our heritage and we believe that it can help us to have an alternative approach with regards to our relationship with the sea. This is why we are dedicated to rediscovering our heritage, preserving it and promoting it. We also undertake research.

The Museu Marítim de Mallorca currently has two sites. The Sóller Sea Museum, which was closed for seven years, has been reopened by us. We can also be found at the Ses Voltes cultural centre in Palma, where we carry out a wide range of activities. In the meantime, our museum project continues to grow. Our objective, in the near future, is to open new sites in different parts of the island.

A collective journey

Opening the museum has been an adventure! However, it would have been impossible without the participation of individuals and organisations who have worked for many years to recover this rich heritage. For this reason, starting in November 2018, we organised a number of different participatory events, open to all. These helped us to share the project with the local community, of which we are a part and from which we want to learn.
However, our journey does not have any sense without your help. All of us are becoming the custodians of the sea. Will you join us?

null Europa reconeix el procés participatiu en la construcció del Museu Marítim de Mallorca

Europa reconeix el procés participatiu en la construcció del Museu Marítim de Mallorca

(15/07/2021)

La feina feta des del 2018 pel Museu ha estat inclosa en la base de dades de bones pràctiques d’Interreg Europe. Aquest procés participatiu és un mètode de treball transversal en el qual s’involucra tot el projecte museístic

El procés participatiu per a la construcció del Museu Marítim de Mallorca, iniciat el 2018 pel Consorci del Museu, ha rebut el reconeixement del grup d’experts d’Interreg Europe, l’Agència Europea pel Desenvolupament de Projectes Regionals i Locals. Així, aquest procés participatiu ha estat inclòs en la base de dades de bones pràctiques de l’Agència Europea, i es tracta d’un mètode de treball transversal en el qual s’involucra tot el projecte museístic.

Cal recordar que el 2108 el Consorci del Museu Marítim de Mallorca va posar en marxa un procés participatiu per validar el projecte museístic i crear un espai cohesionador, social i territorial.

«El procés ajuda a fer coincidir el museu amb les expectatives de la comunitat marítima i la societat mallorquina. Aquest procés participatiu és una pràctica permanent que fomenta i promou el diàleg amb els grups d’interès i la societat mitjançant la implementació diferents accions», assegura Interreg Europe, que destaca els projectes de «La xarxa dels desitjos» i de les «Jornades d’estudis de la mar» com a «pràctiques permanents que fomenten i promouen el diàleg amb els grups d’interès i la societat».

Els experts d’Interreg Europe asseguren, en el seu dictamen, que «la participació de les parts interessades en processos participatius és una opció natural per a qualsevol administració realment interessada a construir serveis que funcionin per a la comunitat. En el cas del Museu Marítim de Mallorca, s’està fent un procés participatiu inclusiu i polifacètic per garantir que les parts interessades (associacions, pescadors, residents, etc.) diguin la seva sobre com hauria de ser un museu marítim per millorar el patrimoni cultural de les Illes Balears. A més, els grups d’interès també participen en la cocreació d’activitats museístiques, com esdeveniments i tallers educatius: això augmenta encara més la propietat de la comunitat».

«El fet que el procés participatiu implementat per a la creació del Museu Marítim de Mallorca hagi suscitat l’interès del Museu Marítim de Barcelona és un senyal clar de l’èxit i del potencial de transferibilitat d’aquesta bona pràctica en altres regions marítimes i costaneres de tota la UE», finalitza en la seva avaluació del projecte.

Segons el director del Museu Marítim de Mallorca, Albert Forés Gómez, «no podem fer altra cosa que felicitar-nos i agrair el suport de totes les persones que han fet possible aquest reconeixement, que ve d’Europa. Un reconeixement vers la feina que estem fent en la construcció del museu, del seu discurs museogràfic i de les activitats que es generen al seu voltant. Un treball que no hagués estat possible sense l’aposta decidida que ha fet el Consell de Mallorca i el Govern de les Illes Balears per crear-lo, centrada en la participació ciutadana, i en especial gràcies a les persones i col·lectius que han reivindicat la creació del museu, com a marc de referència del patrimoni marítim mallorquí, i que no han defallit en el temps per poder-ho aconseguir».

Videos

II Working days of Studies of the Sea
The birth of our brand
The ten commandments of sea values

Collaborating partners

Friends of the Museum

Museu Marítim de Mallorca