EN

Museu Marítim de Mallorca

More information

Attention!

The headquarters of the Museu Marítim de Mallorca - Ses Voltes (Palma) will remain temporarily closed. You can continue visiting us at Museu de la Mar, Port de Sóller.

The Museu Marítim de Mallorca is developing a multi-site project to rediscover and promote centuries of island maritime heritage. This includes: shipwrecks, lighthouses, sailors’ stories, traditional vessels, maritime skills and biodiversity (and how human actions are endangering it). It is our heritage and we believe that it can help us to have an alternative approach with regards to our relationship with the sea. This is why we are dedicated to rediscovering our heritage, preserving it and promoting it. We also undertake research.

The Museu Marítim de Mallorca currently has two sites. The Sóller Sea Museum, which was closed for seven years, has been reopened by us. We can also be found at the Ses Voltes cultural centre in Palma, where we carry out a wide range of activities. In the meantime, our museum project continues to grow. Our objective, in the near future, is to open new sites in different parts of the island.

A collective journey

Opening the museum has been an adventure! However, it would have been impossible without the participation of individuals and organisations who have worked for many years to recover this rich heritage. For this reason, starting in November 2018, we organised a number of different participatory events, open to all. These helped us to share the project with the local community, of which we are a part and from which we want to learn.

However, our journey does not have any sense without your help. All of us are becoming the custodians of the sea. Will you join us?

Museu Marítim Mallorca - Ses Voltes

Museu de la Mar - Port de Sóller

More information

Més doblers, més llibertat i menys burocràcia pels ajuntaments: els canvis introduïts als pressupostos del Departament de Cultura i Patrimoni 

Més doblers, més llibertat i menys burocràcia pels ajuntaments: els canvis introduïts als pressupostos del Departament de Cultura i Patrimoni 

(24/11/2023)

El Consell de Mallorca duplica la partida destinada a Patrimoni i també fa una gran aposta pels artesans de l’illa

El Consell de Mallorca incrementa el pressupost de Cultura un 17% i aprova uns comptes que són més ambiciosos que els de tota la legislatura passada. Concretament, el departament de Cultura i Patrimoni experimenta un important increment fins als 32’5 milions d’euros: són 4’7 milions més que l’any passat. 

El principal canvi que s’introdueix als comptes de la direcció insular de Cultura és la llibertat que es dona als ajuntaments per repartir les seves partides. Amb l’objectiu d’obrir la cultura a tothom, la institució insular ha creat dues noves grans partides: un milió d’euros per a activitats culturals i 500.000 euros per a equipaments culturals municipals. D’aquesta manera, els ajuntaments tendran llibertat per destinar els doblers al que trobin oportú i en funció del que necessitin. Fins ara, estaven obligats a destinar petites partides a diferents serveis, sense poder realitzar grans inversions. 

Una altra de les novetats del pressupost de la direcció insular de Cultura és que s’amplia la partida destinada als premis literaris per començar a implantar convocatòries en castellà: s’aposta per donar llibertat de creació als escriptors. Fins ara es dedicava 79.000 euros als premis i pel 2024 s’amplia la quantia fins als 100.000 euros. A més, es dona un impuls al Centre Cultural la Misericòrdia: l’objectiu del Consell de Mallorca és que el centre cultural més gran de l’illa es converteixi en el punt neuràlgic de la cultura i ha d’irradiar-la. Es realitzarà un programa d’exposicions pròpies d’alta qualitat amb una partida total de 400.000 euros (l’any passat aquesta partida era de 175.000 euros). 

Cal destacar també que ja s’ha creat el programa pressupostari de l’Institut Cultural de Mallorca, que està previst que es creï durant els pròxims mesos i aglutini tot un seguit de subvencions que es podran tramitar més àgilment i comptarà amb un consell assessor que representarà al sector. La direcció insular de Cultura i l’ICM sumen un total de 19’6 milions d’euros, que suposen un increment del 13% pel 2024 en comparació amb la quantitat que es va destinar pel 2023. 

Es duplica la partida destinada a Patrimoni pel 2024

Pel que fa a la direcció insular de Patrimoni, es retornen les ajudes per a la recuperació de BIC, amb 350.000 euros, i per a la restauració de molins del pla de Sant Jordi, amb 250.000 euros. A més, es dediquen 150.000 euros a la redacció del projecte del Centre d’Arqueologia de Mallorca i 50.000 euros al pla d’interpretació d’activitats per Bellpuig. Entre molts altres projectes, cal destacar també que als pressupostos de 2024 s’inclouen 200.000 euros per l’exposició del derelicte de Ses Fontanelles. En total, la direcció insular de Patrimoni suma 3’4 milions d’euros: més del doble de la partida que es va destinar l’any passat, que era d’1’6 milions d’euros. 

Gran aposta pels artesans de Mallorca

El Consell de Mallorca fa una gran aposta pels artesans i la seva feina de cara al 2024: es dona un impuls a aquest sector i el pressupost s’incrementa un 40% fins a arribar als 743.000 euros. L’objectiu és impulsar la feina dels artesans posant en marxa la marca distintiva Artesania de Mallorca i Artesania de Disseny. 

Increment de pressupost per a tots els organismes vinculats del Departament

Finalment, cal destacar que s’han incrementat les partides de tots els organismes autònoms del Departament de Cultura i Patrimoni. El Teatre Principal experimenta un increment de 300.000 euros i arriba als 5’5 milions d’euros pel 2024; el Museu Marítim de Mallorca puja en 30.000 euros fins a arribar als 640.000 euros i la Fundació Mallorca Literària suma més de 100.000 euros i assoleix, pel pròxim any, més d’un milió d’euros de pressupost. Finalment, la Fundació ACA rep 115.000 euros pel 2024, la mateixa quantitat que enguany. 
 

Collaborating partners

Friends of the Museum