ES

Conmemoración de la vuelta a Mallorca por los 9 de Santanyí

¡Consultad las actividades programadas!

Más información

¡Atención!

La sede del Museu Marítim de Mallorca - Ses Voltes (Palma) permanecerá cerrada temporalmente. Nos puede seguir visitando en el Museu de la Mar del Port de Sóller.

Desde el Museu Marítim de Mallorca estamos desarrollando un proyecto territorial para recuperar y transmitir un patrimonio acumulado a lo largo de los siglos y hasta la actualidad: barcos escondidos bajo el mar, faros de gran valor, historias de navegantes, ejemplares de embarcaciones tradicionales, oficios de la mar que están desapareciendo, la biodiversidad de nuestras aguas (y las acciones humanas que la ponen en peligro)… Un patrimonio que nos pertenece y que creemos que nos puede servir para relacionarnos de otro modo con la mar. Por eso nos dedicamos a recuperarlo, a conservarlo, a difundirlo y a investigar sobre él.

Por ahora, el Museu Marítim de Mallorca tiene dos sedes. Nos puedes encontrar en el Museu de la Mar de Sóller, que hemos recuperado después de estar siete años cerrado, y también en el centro cultural Ses Voltes, en Palma, donde hacemos actividades puntuales diversas mientras se construye el proyecto museográfico. En un futuro, el objetivo es abrir nuevas sedes en diferentes rincones de la isla.

Un viaje colectivo

Desde el museo no entenderíamos la aventura de sacar adelante un museo sin la participación de los agentes que han trabajado durante tantos años –y siguen trabajando– para recuperar este patrimonio tan rico. Por eso, desde noviembre de 2018, hemos abierto diferentes procesos participativos y de transparencia que nos han servido para compartir este proyecto con la comunidad, para hacerla partícipe y aprender de ella.

Sin ti, este viaje tampoco tiene sentido. Cada vez somos más los que cuidamos la mar. ¿Nos acompañas?

Museo Marítimo Mallorca - Ses Voltes

Museu de la Mar - Puerto de Sóller

Más información

El Museu Marítim recupera, conserva i difon la memòria oral relacionada amb el Port de Sóller

El Museu Marítim recupera, conserva i difon la memòria oral relacionada amb el Port de Sóller

(04/08/2020)

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, i la vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, han inaugurat avui al Museu Marítim de Sóller l’espai “La remor de la memòria”, una sala que recupera, conserva i difon el patrimoni immaterial en relació amb el Port de Sóller gràcies al testimoni de 12 persones que han viscut la transformació d’aquest indret des de la dècada dels anys 30 del segle passat fins a l’actualitat, acompanyades del director del Museu, Albert Forés; el batle de Sóller, Carlos Simarro; i la delegada de Cultura del Govern, Catalina Solivellas.

Durant l’acte, la consellera Busquets ha recordat que “el Museu Marítim és l’encarregat de vetllar per la recuperació i conservació del patrimoni marítim i des del principi hem tengut molt clar que això no només fa referència a embarcacions, ormetjos i altres elements del patrimoni material sinó que s’havia de fer feina per a conservar el patrimoni immaterial, que és el que posa en context els elements i que ens ajuda a entendre millor la nostra història”.

D’altra banda la presidenta ha subratllat que el nou espai del Museu Marítim serveix per entendre l’evolució no només del Port de Sóller sinó de tota la costa mallorquina i ha considerat que "la remor de la memòria és una lliçó per aquests temps difícils que vivim i mostra com les mallorquines i els mallorquins sabem reaccionar davant les adversitats i adaptar-nos a les noves realitats".

El treball de recerca l’ha fet la Dra. Catalina Gayà i s’ha centrat en el patrimoni immaterial i la memòria oral del Port de Sóller a través de dotze testimonis, deu persones nascudes a finals dels anys 20 del segle XX i al llarg de la dècada dels anys 30 i dos pescadors més joves, que enllacen els sabers del passat amb els de present. 

Tot aquest treball s’ha recollit, treballat i ordenat per a ser exposat a la sala d’audiovisuals del Museu de la Mar de Sóller. Per als vídeos s’ha tingut present la llengua de signes en català, castellà i internacional, amb subtítols en català, castellà i anglès. A més, els textos s’han adaptat a lectura fàcil per tal de garantir l’accessibilitat als diferents públics.

Entre les entitats col·laboradores hi ha la Confraria de pescadors Sant Pere del Port de Sóller, l’Associació de la Tercera Edat del Port de Sóller, l’Associació França a la Vall de Sóller, l’Associació Cultural Port de Sóller.

Els testimonis que han participat al projecte són: Jaume Mayol Garau, Jaume Ensenyat Cifre, Damià Mongeot Vicens, Francisca Mayol Garau, Antònia Munar Esquerdo, Catalina Munar Esquerdo, Maria Bel Cobos García, Bartolomé López Vicens, Ana Maria Crohen Bigot, Ignasi March Pisà, Pep Joan Mayol Albertí, Gori Mayol Duran.

Visita a la tafona de Can Det

La presidenta també ha visitat aquest dematí la tafona de Can Det, la més antiga de Balears encara en funcionament, documentat des dels segle XVI. Les instal·lacions segueixen el procés ancestral de premsat de l’oliva i és l’única a les Illes que funciona amb pedra i premsa. La tafona processa olives que aporten petits propietaris de finques de la Serra de Tramuntana que elaboren oli per autoconsum. 

«Des del Consell fem una aposta decidida pel producte local i la seva promoció, com a producte sostenible i de qualitat. Per això esteim treballant en la creació de la marca “Producte de Mallorca”», ha destacat la presidenta Cladera, que ha afegit que «promourem i difondrem un segell distintiu de qualitat que reconeixerà els productes creats o transformats en qualsevol del municipis de la Serra de Tramuntana».

A la visita han acompanyat a la presidenta del Consell el batle de Sóller, Carlos Simarro, els propietaris de la tafona, Tomeu Deyà i Guillem Deyà, i l’enginyer Joan Deyà.

Colaboradores

Amigos del Museo