ES

Museu Marítim x SOMA

Descubre la nueva imagen del Museo Marítimo de Mallorca con el mural del artista urbano SOMA

Más información

Escola d'estiu 2023

Per infants de 6 a 12 anys. Gratuïta.

Más información

Museu Marítim de Mallorca

Más información

Desde el Museu Marítim de Mallorca estamos desarrollando un proyecto territorial para recuperar y transmitir un patrimonio acumulado a lo largo de los siglos y hasta la actualidad: barcos escondidos bajo el mar, faros de gran valor, historias de navegantes, ejemplares de embarcaciones tradicionales, oficios de la mar que están desapareciendo, la biodiversidad de nuestras aguas (y las acciones humanas que la ponen en peligro)… Un patrimonio que nos pertenece y que creemos que nos puede servir para relacionarnos de otro modo con la mar. Por eso nos dedicamos a recuperarlo, a conservarlo, a difundirlo y a investigar sobre él.

Por ahora, el Museu Marítim de Mallorca tiene dos sedes. Nos puedes encontrar en el Museu de la Mar de Sóller, que hemos recuperado después de estar siete años cerrado, y también en el centro cultural Ses Voltes, en Palma, donde hacemos actividades puntuales diversas mientras se construye el proyecto museográfico. En un futuro, el objetivo es abrir nuevas sedes en diferentes rincones de la isla.

Un viaje colectivo

Desde el museo no entenderíamos la aventura de sacar adelante un museo sin la participación de los agentes que han trabajado durante tantos años –y siguen trabajando– para recuperar este patrimonio tan rico. Por eso, desde noviembre de 2018, hemos abierto diferentes procesos participativos y de transparencia que nos han servido para compartir este proyecto con la comunidad, para hacerla partícipe y aprender de ella.

Sin ti, este viaje tampoco tiene sentido. Cada vez somos más los que cuidamos la mar. ¿Nos acompañas?

Museo Marítimo Mallorca - Ses Voltes

Museu de la Mar - Puerto de Sóller

Más información

Atrás El Museu Marítim de Sóller acull l’exposició «De la mar a la taula»

El Museu Marítim de Sóller acull l’exposició «De la mar a la taula»

(02/12/2021)

La mostra ens aproxima a la diversitat del patrimoni gastronòmic pesquer a Mallorca.

La vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha inaugurat avui l’exposició «De la mar a la taula», a l’oratori del Museu Marítim de Sóller, juntament amb autoritats locals, el director del Museu, Albert Forés, i les antropòlogues i comissàries de l’exposició Diana Borràs i Margalida Mulet. La mostra, que es podrà visitar fins al 30 de juny, pretén ser una aproximació a la diversitat del patrimoni gastronòmic pesquer de Mallorca, explorant l’origen i l’evolució de la pesca de proximitat.

Segons ha explicat Busquets, «l’objectiu d’aquesta proposta expositiva està en línia amb la raó de ser del Museu Marítim: contribuir a la divulgació de coneixements sobre la cultura vinculada a la mar, en aquest cas concret, sobre la cultura gastronòmica i les arts i tradicions que formen part de la nostra identitat com a poble i que són patrimoni que va passant de generació en generació».

«La història ens demostra que el vincle amb la natura és molt important i s’ha de cuidar. La fórmula d’unir un model de pesca tradicional i respectuosa amb l’entorn i la compra de producte quilòmetre zero i de temporada és sostenible a tots els nivells, de salut, econòmic i mediambiental», ha afegit Busquets, que ha apuntat que l’exposició pot ser una forma de sensibilitzar sobre això, també perquè «només amb una ciutadania conscienciada, amb uns compradors potencials compromesos, es pot garantir la continuïtat de la cultura gastronòmica vinculada a la mar».

«Podríem dir que aquesta exposició ens recorda que la natura ens proporciona allò que necessitam a cada època de l’any i la tradició ens guia sobre com capturar, cuinar i conservar aquests productes amb els ormeigs i estris adequats». Per això, la vicepresidenta ha agraït la feina feta a la direcció del centre, a l’Ajuntament de Sóller i a les investigadores i comissàries d’aquesta exposició temporal «que enriqueix l’oferta cultural de Mallorca i difon el nostre patrimoni».

Durant la presentació, Forés ha explicat que la mostra es basa en una investigació prèvia i consta d’onze plafons expositius, a més d’alguns elements que ens transporten a les barques de pesca, com ara xarxes i salobres, i a la cuina, com per exemple greixoneres i espècies.

Les comissàries han destacat que un dels objectius pedagògics de l’exposició és difondre el concepte de patrimoni immaterial marítim i pesquer, les dimensions que té i la diversitat d’actors implicats en la transmissió. «Tant l’activitat pesquera com la cuina marinera són part del patrimoni cultural immaterial, ja que estan associades a coneixements, usos, costums i maneres de fer que s’han transmès de generació en generació i que encara formen part de la vida quotidiana».

Un altre dels objectius és visibilitzar els entorns associats a les cuines marineres que inclouen les barques de pescadors, els molls i les confraries, les cases i, més recentment, els restaurants.

Les antropòlogues han explicat també que els coneixements de la cuina marinera els adquirim no solament de les persones més grans o dels receptaris, sinó també dels nostres hàbits i entorns quotidians. Això fa que «aquesta cuina evolucioni constantment i és una mescla de tradicions i d’innovacions», han subratllat.

Colaboradores

Amigos del Museo