CA

Commemoració de la volta a Mallorca pels 9 de Santanyí

Consultau les activitats programades!

Més informació

Atenció!

La seu del Museu Marítim de Mallorca - Ses Voltes (Palma) romandrà tancada temporalment. Ens podeu continuar visitant al Museu de la Mar del Port de Sóller.

Des del Museu Marítim de Mallorca estam desenvolupant un projecte territorial per recuperar i transmetre un patrimoni acumulat al llarg dels segles i fins a l’actualitat: vaixells amagats sota el mar, fars de gran valor, històries de navegants, exemplars d’embarcacions tradicionals, oficis de la mar que estan desapareixent, la biodiversitat de les nostres aigües (i les accions humanes que la posen en perill)… Un patrimoni que ens pertany i que creim que ens pot servir per relacionar-nos d’una altra manera amb la mar. Per això, ens dedicam a recuperar-lo, a conservar-lo, a difondre’l i en feim recerca.

Per ara, el Museu Marítim de Mallorca té dues seus. Ens pots trobar al Museu de la Mar de Sóller, que hem recuperat després d’estar set anys tancat, i també al centre cultural Ses Voltes, a Palma, on feim activitats puntuals diverses, mentre s’hi construeix el projecte museogràfic. L’objectiu és, en un futur, obrir seus noves a diferents racons de l’illa.

Un viatge col·lectiu

Des del museu no entendríem aquesta aventura, tirar endavant un museu, sense la participació dels agents que han treballat durant tants anys –i segueixen treballant– per recuperar aquest patrimoni ric. Per això, des del novembre de 2018, hem obert diferents processos participatius i de transparència que ens han servit per compartir aquest projecte amb la comunitat, per fer-la partícip, per aprendre’n.

Sense tu, aquest viatge tampoc té sentit. Cada vegada som més els que cuidam la mar. Ens hi acompanyes?

Museu Marítim Mallorca - Ses Voltes

Museu de la Mar - Port de Sóller

Més informació

El Museu Marítim de Mallorca exposa des d’avui el bot descobertat U Moll a ses Voltes

El Museu Marítim de Mallorca exposa des d’avui el bot descobertat U Moll a ses Voltes

(29/10/2020)

Es tracta d’una peça única que les propietàries donen al Museu Marítim de Mallorca i que s’exposa des d’avui a la sala de les Barques, a la seu central del museu, al Centre Cultural ses Voltes de Palma.

La consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística i presidenta del Consorci del Museu Marítim de Mallorca, Bel Busquets, i el director gerent del Museu Marítim de Mallorca, Albert Forés Gómez, han rebut avui el bot descobertat U Moll, que s’incorpora al fons del museu i ja s’exposa a la sala de les Barques de la seu central del Museu Marítim de Mallorca al Centre Cultural ses Voltes.

Durant l’acte, Busquets ha agraït la donació de les propietàries de l’embarcació, Catalina Pons Coll i la seva filla, Joana Far Pons, la seva contribució «en aquest projecte en construcció de forma col·lectiva que és el Museu Marítim» i ha ressaltat que «aquest bot descobertat/descapotat que forma part de la història familiar dels Far Pons, del Port de Pollença i també de la història de la navegació a Mallorca, ara ens ajudarà a fer universal aquesta història i entendre i contextualitzar la història de la navegació a Mallorca a través del patrimoni marítim».

U Moll ha sortit avui matí del Port de Pollença cap a la seu central del Museu i el desplaçament ha estat supervisat pels mestres d’aixa del Consell de Mallorca i pel director gerent del Museu Marítim de Mallorca, Albert Forés.

A l’arribada a ses Voltes, la presidenta del Consorci del Museu Marítim de Mallorca, Bel Busquets Hidalgo, i Catalina Pons Coll, propietària, han signat i escenificat la donació a l’acte de lliurament del bot.

Per la seva part, Joana Far ha confessat sentir-se emocionada, durant l’arribada de l’embarcació a ses Voltes, i ha explicat que l’alegra saber que el bot estarà conservat, perquè «no volíem que es fes malbé» i, així, el podran visitar sempre que vulguin.

CARACTERÍSTIQUES DEL BOT DESCOBERTAT U MOLL

Es tracta d’un exemplar únic de bot descobertat, que segons la memòria dels propietaris té una antiguitat d’entre 90 a 100 anys, del qual no en queden gaires exemplars a tot Mallorca, sent una de les tipologies que més ha patit la pèrdua d’unitats. Així, es calcula que en poden quedar mitja dotzena d’unitats.

Segons afirmà Manuel Gómez Planas, encarregat de la catalogació i revisió el passat gener, la construcció va ser a càrrec del mestre d’aixa Miquel Moyà, del Port de Pollença.

«La data de la construcció, d’acord amb les declaracions dels propietaris i sabent que el mestre Miquel Moyà va començar a exercir com a mestre d’aixa al voltant del 1920, podem donar com a bona la data aproximada de construcció al llarg de la dècada dels anys vint del s. xx», assegurà Manuel Gómez.

La primera matriculació és de l’any 1979, data en què els nous propietaris la varen adquirir, sent restaurada pel mestre Miquel Clamor del Port de Pollença.

«Es tracta així d’un bot descobertat de valor patrimonial alt i, tenint en compte el seu estat de molt bona conservació, és un exemplar candidat a aplicar-li tota la protecció possible i ser exposat al Museu Marítim de Mallorca», afirma Manuel Gómez.

El bot descobertat U Moll s’exposarà des d’avui a la sala de les Barques, juntament amb el llaüt, el gussi i la pastera que ja es mostren a la seu central del museu. Així, la seu central del Museu Marítim de Mallorca disposa ja de quatre embarcacions, a l’espera d’una cinquena, per completar la sala.

Col·laboradors

Amics del Museu