CA

Museu

Coneix el Museu Marítim de Mallorca

Seus

Visita'ns

Eixos de treball

Biodiversitat, Patrimoni subaquàtic, Patrimoni marítim flotant i Patrimoni marítim terrestre

Projectes

Descubreix-los

Canvi d'horaris d'obertura a causa de la situació provocada per la COVID-19:

  • Horari Sóller: dijous, divendres i diumenge de 10 a 14 hores
  • Horari d'oficina i espai educatiu Ses Voltes: de dilluns a divendres de 9 a 14 hores

Aquests horaris són susceptibles de canviar en els pròxims mesos.

Des del Museu Marítim de Mallorca estam desenvolupant un projecte territorial per recuperar i transmetre un patrimoni acumulat al llarg dels segles i fins a l’actualitat: vaixells amagats sota el mar, fars de gran valor, històries de navegants, exemplars d’embarcacions tradicionals, oficis de la mar que estan desapareixent, la biodiversitat de les nostres aigües (i les accions humanes que la posen en perill)… Un patrimoni que ens pertany i que creim que ens pot servir per relacionar-nos d’una altra manera amb la mar. Per això, ens dedicam a recuperar-lo, a conservar-lo, a difondre’l i en feim recerca.

Per ara, el Museu Marítim de Mallorca té dues seus. Ens pots trobar al Museu de la Mar de Sóller, que hem recuperat després d’estar set anys tancat, i també al centre cultural Ses Voltes, a Palma, on feim activitats puntuals diverses, mentre s’hi construeix el projecte museogràfic. L’objectiu és, en un futur, obrir seus noves a diferents racons de l’illa.

Un viatge col·lectiu

Des del museu no entendríem aquesta aventura, tirar endavant un museu, sense la participació dels agents que han treballat durant tants anys –i segueixen treballant– per recuperar aquest patrimoni ric. Per això, des del novembre de 2018, hem obert diferents processos participatius i de transparència que ens han servit per compartir aquest projecte amb la comunitat, per fer-la partícip, per aprendre’n.
Sense tu, aquest viatge tampoc té sentit. Cada vegada som més els que cuidam la mar. Ens hi acompanyes?

null El Museu Marítim de Mallorca avança en el procés participatiu per al disseny del seu Espai educatiu a Ses Voltes

El Museu Marítim de Mallorca avança en el procés participatiu per al disseny del seu Espai educatiu a Ses Voltes

(17/05/2020)

La feina feta s’ha difós avui diumenge, coincidint amb l’etiqueta #SomnisMW proposada en el marc de la Museum Week

El Museu Marítim de Mallorca ha difós avui material audiovisual sobre el projecte participatiu per al codisseny de l’Espai educatiu del Museu Marítim de Mallorca a Ses Voltes (Palma) que fa en col·laboració amb Sa Galania. Art, cultura i mediació, coincidint amb el darrer dia de la Museum Week, i vigília del Dia Internacional dels Museus, en què l’etiqueta proposada és #SomnisMW. Segons ha explicat el director del Museu Marítim, Albert Forés, “ho hem fet coincidir perquè de moment el projecte és un dels nostres somnis i desitjam que aviat es faci realitat”.

Forés ha explicat també que en aquesta experiència han participat alumnes de l’IES Joan Alcover, la Cooperativa Jovent, amb el CFGS Animació Sociocultural i el CFGS Integració Social de l’IES Ramon Llull i els alumnes de disseny d’interiors de l’EDIB, a Palma.

Un dels objectius del Museu Marítim de Mallorca és convertir-se en un espai per a totes i apropar-se també a la diversitat del col·lectiu de joves, “per això durant diferents trobades hem dialogat amb els joves de Ciutat sobre la seva relació amb els museus, els seus interessos i quines aportacions farien perquè la nova seu del Museu sigui un espai atractiu, acollidor i inclusiu per a totes i tots els habitants de la nostra illa”.

En aquest procés s’ha fet servir una metodologia participativa i sumativa on cada un dels grups participants ha assumit el desenvolupament d’una part del procés de construcció. 

Així els grups de Joan Alcover i la Cooperativa Jovent, dins un espai de pensament i debat, han reflexionat sobre el paper dels museus en la nostra societat, han compartit els seus interessos i detectat possibles necessitats de la població pel que fa als museus. A la següent etapa els estudiants d’Integració Social i Animació Sociocultural de l'IES Ramon LLull, han traçat possibles línies d’intervenció i acció educativa aprofundint sobre la dimensió social dels museus. Per últim, amb aquest full de ruta els estudiants de disseny d’interiors de l'EDIB han elaborat el disseny de l’espai necessari per acollir totes aquestes aportacions, tenint en compte la dimensió física per aconseguir un espai cultural inclusiu. La feina es va iniciar abans de l’estat d’alarma i s’ha fet de manera telemàtica durant el confinament.

Aquest treball està emmarcat en el Dia Internacional dels Museus, 18M, sota el lema: Museus per la Igualtat, diversitat i inclusió. L'objectiu del projecte és fer partíceps a diferents grups de joves de Palma, que per raons diverses no visiten els museus.

Vídeos

Projectes de museïtzació de Ses Voltes del Museu Marítim de Mallorca

Vídeos

II Jornades d'Estudis de la Mar
El naixement de la nostra marca
Decàleg de Bones Pràctiques entorn de la Mar

Col·laboradors

Amics del Museu

Museu Marítim de Mallorca