CA

Museu Marítim de Mallorca

Més informació

Atenció!

La seu del Museu Marítim de Mallorca - Ses Voltes (Palma) romandrà tancada temporalment. Ens podeu continuar visitant al Museu de la Mar del Port de Sóller.

Des del Museu Marítim de Mallorca estam desenvolupant un projecte territorial per recuperar i transmetre un patrimoni acumulat al llarg dels segles i fins a l’actualitat: vaixells amagats sota el mar, fars de gran valor, històries de navegants, exemplars d’embarcacions tradicionals, oficis de la mar que estan desapareixent, la biodiversitat de les nostres aigües (i les accions humanes que la posen en perill)… Un patrimoni que ens pertany i que creim que ens pot servir per relacionar-nos d’una altra manera amb la mar. Per això, ens dedicam a recuperar-lo, a conservar-lo, a difondre’l i en feim recerca.

Per ara, el Museu Marítim de Mallorca té dues seus. Ens pots trobar al Museu de la Mar de Sóller, que hem recuperat després d’estar set anys tancat, i també al centre cultural Ses Voltes, a Palma, on feim activitats puntuals diverses, mentre s’hi construeix el projecte museogràfic. L’objectiu és, en un futur, obrir seus noves a diferents racons de l’illa.

Un viatge col·lectiu

Des del museu no entendríem aquesta aventura, tirar endavant un museu, sense la participació dels agents que han treballat durant tants anys –i segueixen treballant– per recuperar aquest patrimoni ric. Per això, des del novembre de 2018, hem obert diferents processos participatius i de transparència que ens han servit per compartir aquest projecte amb la comunitat, per fer-la partícip, per aprendre’n.

Sense tu, aquest viatge tampoc té sentit. Cada vegada som més els que cuidam la mar. Ens hi acompanyes?

Museu Marítim Mallorca - Ses Voltes

Museu de la Mar - Port de Sóller

Més informació

El Museu Marítim incorpora part d'una col·lecció de models d'embarcacions

El Museu Marítim incorpora part d'una col·lecció de models d'embarcacions

(01/02/2022)

Estan fets pel mestre d'aixa Guillem Amengual

El Museu Marítim de Mallorca ha incorporat avui part d'una col·lecció de models d'embarcacions tradicionals elaborats pel mestre d'aixa Guillem Amengual. Es tracta de deu embarcacions de petites dimensions que tenen un gran valor tècnic i patrimonial i s'exposaran a les seus del museu a Palma i Sóller per mostrar algunes de les embarcacions tradicionals.

La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha agraït «la generositat d'Antònia Amengual, que forma part de les persones que estimen el Museu Marítim i que amb les seves contribucions ens ajuden a fer que sigui una realitat». Així, Busquets ha destacat que les maquetes, de devers un metre d'eslora, «són una forma d'acostar la feina dels mestres d'aixa al públic del museu i també la diversitat del nostre patrimoni marítim». De les deu peces que s'han donat avui al Museu Marítim, cinc s'exhibiran a la seu de Ses Voltes i les altres cinc a Sóller, ha explicat Busquets.

D'altra, la filla del mestre d'aixa i propietària actual dels models, Antònia Amengual, ha mostrat gran satisfacció perquè els vaixells fets per son pare formen part del fons del Museu Marítim i tothom els pugui gaudir. «A ell li agradaria», ha afegit, i ha contat que el gruix dels models els va fer una vegada jubilat de la feina de pescador i fins més o manco un any abans de morir. Segons ha narrat, son pare es feia les barques per a sortir a pescar professionalment perquè la seva vertadera vocació era la de mestre d'aixa.

Pel que fa als models de les embarcacions, van des d’embarcacions tradicionals de feina o esbarjo com ara llaüts, bots cobertats i descobertats, gussis, pasteres, barques de Bou, Falutxos i Pailebots entre altres, atrevint-se a realitzar les reproduccions de les naus de Cristóbal Colon a una escala d'1/10.

En la seva elaboració destacaria l'absència de pintures, fusta vista per complet emprant les mateixes fustes que utilitzava per a la construcció real, i que moltes vegades recollia ell mateix.

Col·laboradors

Amics del Museu