CA

Museu

Coneix el Museu Marítim de Mallorca

Seus

Visita'ns

Eixos de treball

Biodiversitat, Patrimoni subaquàtic, Patrimoni marítim flotant i Patrimoni marítim terrestre

Projectes

Descubreix-los

Des del Museu Marítim de Mallorca estam desenvolupant un projecte territorial per recuperar i transmetre un patrimoni acumulat al llarg dels segles i fins a l’actualitat: vaixells amagats sota el mar, fars de gran valor, històries de navegants, exemplars d’embarcacions tradicionals, oficis de la mar que estan desapareixent, la biodiversitat de les nostres aigües (i les accions humanes que la posen en perill)… Un patrimoni que ens pertany i que creim que ens pot servir per relacionar-nos d’una altra manera amb la mar. Per això, ens dedicam a recuperar-lo, a conservar-lo, a difondre’l i en feim recerca.

Per ara, el Museu Marítim de Mallorca té dues seus. Ens pots trobar al Museu de la Mar de Sóller, que hem recuperat després d’estar set anys tancat, i també al centre cultural Ses Voltes, a Palma, on feim activitats puntuals diverses, mentre s’hi construeix el projecte museogràfic. L’objectiu és, en un futur, obrir seus noves a diferents racons de l’illa.

Un viatge col·lectiu

Des del museu no entendríem aquesta aventura, tirar endavant un museu, sense la participació dels agents que han treballat durant tants anys –i segueixen treballant– per recuperar aquest patrimoni ric. Per això, des del novembre de 2018, hem obert diferents processos participatius i de transparència que ens han servit per compartir aquest projecte amb la comunitat, per fer-la partícip, per aprendre’n.
Sense tu, aquest viatge tampoc té sentit. Cada vegada som més els que cuidam la mar. Ens hi acompanyes?

null Europa reconeix el procés participatiu en la construcció del Museu Marítim de Mallorca

Europa reconeix el procés participatiu en la construcció del Museu Marítim de Mallorca

(15/07/2021)

La feina feta des del 2018 pel Museu ha estat inclosa en la base de dades de bones pràctiques d’Interreg Europe. Aquest procés participatiu és un mètode de treball transversal en el qual s’involucra tot el projecte museístic

El procés participatiu per a la construcció del Museu Marítim de Mallorca, iniciat el 2018 pel Consorci del Museu, ha rebut el reconeixement del grup d’experts d’Interreg Europe, l’Agència Europea pel Desenvolupament de Projectes Regionals i Locals. Així, aquest procés participatiu ha estat inclòs en la base de dades de bones pràctiques de l’Agència Europea, i es tracta d’un mètode de treball transversal en el qual s’involucra tot el projecte museístic.

Cal recordar que el 2108 el Consorci del Museu Marítim de Mallorca va posar en marxa un procés participatiu per validar el projecte museístic i crear un espai cohesionador, social i territorial.

«El procés ajuda a fer coincidir el museu amb les expectatives de la comunitat marítima i la societat mallorquina. Aquest procés participatiu és una pràctica permanent que fomenta i promou el diàleg amb els grups d’interès i la societat mitjançant la implementació diferents accions», assegura Interreg Europe, que destaca els projectes de «La xarxa dels desitjos» i de les «Jornades d’estudis de la mar» com a «pràctiques permanents que fomenten i promouen el diàleg amb els grups d’interès i la societat».

Els experts d’Interreg Europe asseguren, en el seu dictamen, que «la participació de les parts interessades en processos participatius és una opció natural per a qualsevol administració realment interessada a construir serveis que funcionin per a la comunitat. En el cas del Museu Marítim de Mallorca, s’està fent un procés participatiu inclusiu i polifacètic per garantir que les parts interessades (associacions, pescadors, residents, etc.) diguin la seva sobre com hauria de ser un museu marítim per millorar el patrimoni cultural de les Illes Balears. A més, els grups d’interès també participen en la cocreació d’activitats museístiques, com esdeveniments i tallers educatius: això augmenta encara més la propietat de la comunitat».

«El fet que el procés participatiu implementat per a la creació del Museu Marítim de Mallorca hagi suscitat l’interès del Museu Marítim de Barcelona és un senyal clar de l’èxit i del potencial de transferibilitat d’aquesta bona pràctica en altres regions marítimes i costaneres de tota la UE», finalitza en la seva avaluació del projecte.

Segons el director del Museu Marítim de Mallorca, Albert Forés Gómez, «no podem fer altra cosa que felicitar-nos i agrair el suport de totes les persones que han fet possible aquest reconeixement, que ve d’Europa. Un reconeixement vers la feina que estem fent en la construcció del museu, del seu discurs museogràfic i de les activitats que es generen al seu voltant. Un treball que no hagués estat possible sense l’aposta decidida que ha fet el Consell de Mallorca i el Govern de les Illes Balears per crear-lo, centrada en la participació ciutadana, i en especial gràcies a les persones i col·lectius que han reivindicat la creació del museu, com a marc de referència del patrimoni marítim mallorquí, i que no han defallit en el temps per poder-ho aconseguir».

Vídeos

II Jornades d'Estudis de la Mar
El naixement de la nostra marca
Decàleg de Bones Pràctiques entorn de la Mar

Col·laboradors

Amics del Museu

Museu Marítim de Mallorca