CA

Museu

Coneix el Museu Marítim de Mallorca

Més informació

Seus

Visita'ns

Més informació

Eixos de treball

Biodiversitat, Patrimoni subaquàtic, Patrimoni marítim flotant i Patrimoni marítim terrestre

Més informació

Projectes

Descubreix-los

Més informació

Des del Museu Marítim de Mallorca estam desenvolupant un projecte territorial per recuperar i transmetre un patrimoni acumulat al llarg dels segles i fins a l’actualitat: vaixells amagats sota el mar, fars de gran valor, històries de navegants, exemplars d’embarcacions tradicionals, oficis de la mar que estan desapareixent, la biodiversitat de les nostres aigües (i les accions humanes que la posen en perill)… Un patrimoni que ens pertany i que creim que ens pot servir per relacionar-nos d’una altra manera amb la mar. Per això, ens dedicam a recuperar-lo, a conservar-lo, a difondre’l i en feim recerca.

Per ara, el Museu Marítim de Mallorca té dues seus. Ens pots trobar al Museu de la Mar de Sóller, que hem recuperat després d’estar set anys tancat, i també al centre cultural Ses Voltes, a Palma, on feim activitats puntuals diverses, mentre s’hi construeix el projecte museogràfic. L’objectiu és, en un futur, obrir seus noves a diferents racons de l’illa.

Un viatge col·lectiu

Des del museu no entendríem aquesta aventura, tirar endavant un museu, sense la participació dels agents que han treballat durant tants anys –i segueixen treballant– per recuperar aquest patrimoni ric. Per això, des del novembre de 2018, hem obert diferents processos participatius i de transparència que ens han servit per compartir aquest projecte amb la comunitat, per fer-la partícip, per aprendre’n.
Sense tu, aquest viatge tampoc té sentit. Cada vegada som més els que cuidam la mar. Ens hi acompanyes?

La Valldemosa, a punt de tornar a Mallorca

La Valldemosa, a punt de tornar a Mallorca

(15/10/2019)

L'embarcació és un element imprescindible en la història de la construcció de barques de bou i actualment és a Ciutadella

La vicepresidenta primera del Consell, Bel Busquets, ha signat avui amb l'Ajuntament de Ciutadella, el Consell de Menorca i el Club Nàutic de Ciutadella el conveni de cessió de la barca de bou Valldemossa al Museu de Mallorca, entitat de la qual n'és presidenta. La històrica embarcació, considerada un patrimoni mereixedor de salvaguarda pública, serà traslladada de Ciutadella a Mallorca en un termini màxim de 3 mesos, i el Museu Marítim s'encarregarà de les tasques necessàries per concloure’n la restauració.

Durant la signatura del conveni, Busquets ha explicat la transcendència de l'acord «perquè la Valldemossa és un element imprescindible en la història de la construcció de barques de bou i el fet que formi part del Museu Marítim de Mallorca és una passa més en la recuperació del patrimoni marítim de les illes».

Busquets ha recordat que la balandra està molt vinculada a ambdues illes. Va ser construïda en unes drassanes de Palma l'any 1926 i va pescar en aigües de les illes fins que va ser cedida a l'Ajuntament de Ciutadella.

El conveni l'han signat a Ciutadella la batlessa del municipi, Joana Gomila; la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora; la vicepresidenta del Consell de Mallorca i presidenta del Consorci del Museu de Mallorca, Isabel M. Busquets,  i el president del Club Nàutic de Ciutadella, Rafel Torrent.
A banda de la cessió de la Valldemossa al Museu Marítim de Mallorca, el conveni també preveu la realització d'un derelicte (o escull artificial) amb l'embarcació Vindaloo, declarada en estat d'abandonament i proporcionada per l’Autoritat Portuària. De la immersió corresponent en tindrà cura el Club Nàutic de Ciutadella pròximament.


La Valldemossa

La Valldemossa va ser construïda a les drassanes dels germans Ballester de Palma, l'any 1926 i registrada el 1930. Té una eslora de 16,10 m, una mànega de 5,26, un puntal d'1,9 m, i desplaça un registre de 23 tones. La seva tipologia és del tipus barca de bou, aparellada de balandra i representa un model de transició de la navegació de vela a la de motor. D'aquest estil, només en queden cinc: dues a Catalunya, dues a Menorca, una de les quals és La Valldemossa, i una a Mallorca, La Balear.

Després de gairebé setanta anys de feina al mar com a barca de pesca, la Valldemossa va ser cedida al patrimoni de l'Ajuntament de Ciutadella l'11 de juliol de 2002, per part de l'empresa Peixos Sans Mas, SL. Mitjançant la creació de tallers ocupacionals dirigits pel mestre d'aixa Miquel Huguet, va ser objecte de restauracions successives, sense que, avui dia, s'hagi conclòs la totalitat dels treballs que necessitava per una reforma integral i completa.

Entretant, a la vista de les dificultats financeres i d'una definició exacta de la destinació més adequada, diverses consideracions dels experts varen suggerir la possibilitat de destinar-la a la formació d'un derelicte, situant-la en els fons marins de la badia de Ciutadella.

Més tard, mitjançant les gestions que va dur  a terme el Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Menorca, el Consorci del Museu Marítim de Mallorca va expressar el seu interès per  la Valldemossa. Llavors es va iniciar la tasca de redactar un informe tècnic sobre les característiques i els valors patrimonials que n’aconsellava l’adquisició per via de cessió, una determinació que, finalment, fou efectuava amb data del 14 de març de 2019.

Vídeos

El Museu Marítim hissa veles i comença a navegar
Decàleg de Bones Pràctiques entorn de la Mar
El naixement de la nostra marca

Col·laboradors

Amics del Museu

Museu Marítim de Mallorca