CA

Commemoració de la volta a Mallorca pels 9 de Santanyí

Consultau les activitats programades!

Més informació

Atenció!

La seu del Museu Marítim de Mallorca - Ses Voltes (Palma) romandrà tancada temporalment. Ens podeu continuar visitant al Museu de la Mar del Port de Sóller.

Des del Museu Marítim de Mallorca estam desenvolupant un projecte territorial per recuperar i transmetre un patrimoni acumulat al llarg dels segles i fins a l’actualitat: vaixells amagats sota el mar, fars de gran valor, històries de navegants, exemplars d’embarcacions tradicionals, oficis de la mar que estan desapareixent, la biodiversitat de les nostres aigües (i les accions humanes que la posen en perill)… Un patrimoni que ens pertany i que creim que ens pot servir per relacionar-nos d’una altra manera amb la mar. Per això, ens dedicam a recuperar-lo, a conservar-lo, a difondre’l i en feim recerca.

Per ara, el Museu Marítim de Mallorca té dues seus. Ens pots trobar al Museu de la Mar de Sóller, que hem recuperat després d’estar set anys tancat, i també al centre cultural Ses Voltes, a Palma, on feim activitats puntuals diverses, mentre s’hi construeix el projecte museogràfic. L’objectiu és, en un futur, obrir seus noves a diferents racons de l’illa.

Un viatge col·lectiu

Des del museu no entendríem aquesta aventura, tirar endavant un museu, sense la participació dels agents que han treballat durant tants anys –i segueixen treballant– per recuperar aquest patrimoni ric. Per això, des del novembre de 2018, hem obert diferents processos participatius i de transparència que ens han servit per compartir aquest projecte amb la comunitat, per fer-la partícip, per aprendre’n.

Sense tu, aquest viatge tampoc té sentit. Cada vegada som més els que cuidam la mar. Ens hi acompanyes?

Museu Marítim Mallorca - Ses Voltes

Museu de la Mar - Port de Sóller

Més informació

El Museu Marítim de Sóller acull l’exposició «De la mar a la taula»

El Museu Marítim de Sóller acull l’exposició «De la mar a la taula»

(02/12/2021)

La mostra ens aproxima a la diversitat del patrimoni gastronòmic pesquer a Mallorca.

La vicepresidenta del Consell i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha inaugurat avui l’exposició «De la mar a la taula», a l’oratori del Museu Marítim de Sóller, juntament amb autoritats locals, el director del Museu, Albert Forés, i les antropòlogues i comissàries de l’exposició Diana Borràs i Margalida Mulet. La mostra, que es podrà visitar fins al 30 de juny, pretén ser una aproximació a la diversitat del patrimoni gastronòmic pesquer de Mallorca, explorant l’origen i l’evolució de la pesca de proximitat.

Segons ha explicat Busquets, «l’objectiu d’aquesta proposta expositiva està en línia amb la raó de ser del Museu Marítim: contribuir a la divulgació de coneixements sobre la cultura vinculada a la mar, en aquest cas concret, sobre la cultura gastronòmica i les arts i tradicions que formen part de la nostra identitat com a poble i que són patrimoni que va passant de generació en generació».

«La història ens demostra que el vincle amb la natura és molt important i s’ha de cuidar. La fórmula d’unir un model de pesca tradicional i respectuosa amb l’entorn i la compra de producte quilòmetre zero i de temporada és sostenible a tots els nivells, de salut, econòmic i mediambiental», ha afegit Busquets, que ha apuntat que l’exposició pot ser una forma de sensibilitzar sobre això, també perquè «només amb una ciutadania conscienciada, amb uns compradors potencials compromesos, es pot garantir la continuïtat de la cultura gastronòmica vinculada a la mar».

«Podríem dir que aquesta exposició ens recorda que la natura ens proporciona allò que necessitam a cada època de l’any i la tradició ens guia sobre com capturar, cuinar i conservar aquests productes amb els ormeigs i estris adequats». Per això, la vicepresidenta ha agraït la feina feta a la direcció del centre, a l’Ajuntament de Sóller i a les investigadores i comissàries d’aquesta exposició temporal «que enriqueix l’oferta cultural de Mallorca i difon el nostre patrimoni».

Durant la presentació, Forés ha explicat que la mostra es basa en una investigació prèvia i consta d’onze plafons expositius, a més d’alguns elements que ens transporten a les barques de pesca, com ara xarxes i salobres, i a la cuina, com per exemple greixoneres i espècies.

Les comissàries han destacat que un dels objectius pedagògics de l’exposició és difondre el concepte de patrimoni immaterial marítim i pesquer, les dimensions que té i la diversitat d’actors implicats en la transmissió. «Tant l’activitat pesquera com la cuina marinera són part del patrimoni cultural immaterial, ja que estan associades a coneixements, usos, costums i maneres de fer que s’han transmès de generació en generació i que encara formen part de la vida quotidiana».

Un altre dels objectius és visibilitzar els entorns associats a les cuines marineres que inclouen les barques de pescadors, els molls i les confraries, les cases i, més recentment, els restaurants.

Les antropòlogues han explicat també que els coneixements de la cuina marinera els adquirim no solament de les persones més grans o dels receptaris, sinó també dels nostres hàbits i entorns quotidians. Això fa que «aquesta cuina evolucioni constantment i és una mescla de tradicions i d’innovacions», han subratllat.

Col·laboradors

Amics del Museu