CA

La Balear

El 1999, la Unitat de Mestres d’Aixa va recuperar, restaurar i fer que tornàs a navegar la Balear, una barca de bou propietat del Consell, que un anys abans havia estat declarada bé d’interès cultural. La barca es va acabar el juny de 2004 i, des d’aleshores, s’ha convertit en una peça clau per a la promoció del patrimoni marítim flotant, per a l’educació ambiental i per a la difusió dels valors de la vela llatina.

Des del 2004, i fins avui dia, a la Balear s’han fet tallers de navegació amb escolars, ha participat en trobades i regates de vela llatina, en fires nàutiques i, fins i tot, ha fet sortides a la Península i l’estranger.

A més, durant l’època d’estiu el llaüt es desplaça a diferents indrets del litoral de l’illa –la major part parcs naturals–, on també fa sortides vinculades al patrimoni i al medi ambient.  En aquest cas el públic és adult.

La Balear és actualment una de les tres embarcacions (Balear, Alzina i Port Blau) declarades BIC, i n’hi ha una (Margarita) declarada BMC.

En aquests moments es treballa des de la Unitat de Patrimoni Marítim per catalogar BMC fins a 50 embarcacions, del total d’unes 750 embarcacions tradicionals que hi ha inventariades a Mallorca actualment. Protegir-les és una fita molt important.

Museu Marítim de Mallorca