CA

Mestres d'aixa

La recuperació de l’ofici de mestre d’aixa per part de la Unitat de Patrimoni Marítim del Departament de Medi Ambient va començar l’any 1989, quan el mestre Josep Cabot va iniciar un projecte d’Escola de Mestres d’Aixa ubicat al Moll Vell de Palma. Però han de passar 10 anys, fins al 1999, quan podem parlar de la consolidació d’una escola que ha tengut un paper importantíssim en la recuperació i promoció del patrimoni marítim.

Al 1999, es va posar en marxa una segona Escola Taller amb l’objectiu de recuperar la barca de bou Balear, propietat del Consell de Mallorca, que un any abans havia estat declarada BIC.  Els alumnes d’aquesta Escola Taller varen dedicar dos anys a restauració de la Balear, fins a deixar-la en el seu estat original.

Des d’aquell moment i fins avui dia, s’han realitzat quatre escoles taller més: 2002; 2004; i al 2005 i 2008.

La posada en marxa de les diferents escoles taller de mestres d’aixa, a més de formar a gent jove en l’ofici, va permetre al Departament de Medi Ambient disposar de personal qualificat per a la restauració i recuperació d’embarcacions tradicionals.

Des del 2009, funciona de forma consolidada el Taller de Mestres d’Aixa, que s‘encarrega de les tasques de recuperació i manteniment de petites barques tradicionals. A més, durant dues dècades, el taller de mestres d’aixa ha fet una tasca de promoció de l’ofici al llarg de tot el territori.

A més, en la mateixa línia de recuperació de l’ofici, la Unitat de Patrimoni Marítim del Departament de Medi Ambient actualment està elaborant un llistat amb els mestres d’aixa existents a l’illa, tant reconeguts oficialment com els que no, intentant recopilar també els patrons de construcció de les embarcacions tradicionals que són diferents per a cada mestre d’aixa, alguns d’ells ja desapareguts.

Museu Marítim de Mallorca