CA

Totes les notícies

Recta final perquè la Valldemosa s’exposi al Museu Marítim de Mallorca

Recta final perquè la Valldemosa s’exposi al Museu Marítim de Mallorca

(20/12/2019)

Avui dematí la consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, Bel Busquets, i la consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, han visitat les instal•lacions del port de Palma on s’ha depositat l’embarcació Valldemosa, traslladada recentment des de Menorca, on havia de ser enfonsada a la mar per convertir-se en un derelicte.

Durant la recepció de la barca, Busquets ha assegurat que «la visita d’avui és una mostra més que el Museu Marítim està en marxa, que navega a bon ritme tot i les adversitats, i que està totalment compromès amb el patrimoni marítim i tot allò que l’envolta».

Busquets ha recordat que aquesta barca de bou de primera generació va ser construïda a Mallorca l’any 1926 i ha explicat que és una embarcació imprescindible per entendre la història de la construcció de barques de bou i que el fet que formi part del Museu Marítim de Mallorca és una molt bona notícia. La vicepresidenta primera ha anunciat que serà una peça fonamental de les sales d’exposició del futur Museu Marítim i servirà per explicar la història de les barques de bou.

En estar restaurada, ha afegit Busquets, «al Museu Marítim de Mallorca tendrem la Balear, que està dins l’aigua i navega; la Valldemosa, que és de segona generació i estarà exposada, com també hi estarà el Nuevo Tomàs, barca de bou de tercera generació, que també serà restaurada pels mestres d’aixa del Consell».

D’altra banda, la vicepresidenta segona i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha remarcat que els pressuposts del Consell per al 2020 compten amb una partida per a aquest departament de 360.000 euros, «que servirà per restaurar aquesta embarcació (la Valldemosa), el Nuevo Tomás i tota una sèrie de petites embarcacions que són als soterranis del Castell de Bellver, que ara no es poden visitar però la nostra intenció és que estiguin a la vista del públic».

El president d’Autoritat Portuària de Balears, Joan Gual de Torrella, ha reiterat el seu compromís de col•laborar amb el Consell de Mallorca en la construcció del Museu Marítim de Mallorca per recuperar el patrimoni nàutic de les Illes.


La Valldemossa


La Valldemosa va ser construïda a les drassanes dels Germans Ballester, de Palma, l'any 1926 i registrada el 1930. Té una eslora de 16,10 m, una mànega de 5,26, un puntal d'1'9 m, i desplaça un registre de 23 tones. La seva tipologia és del tipus barca de bou, aparellada de balandra, i representa un model de transició de la navegació de vela a la de motor. D'aquesta casta, només en queden cinc: dues a Catalunya, dues a Menorca, una de les quals la Valldemossa, i una a Mallorca la Balear.
Després de gairebé setanta anys de feina al mar com a barca de pesca, la Valldemossa va ser cedida al patrimoni de l'Ajuntament de Ciutadella l'11 de juliol de 2002, per part de l'empresa Peixos Sans Mas S. L. Mitjançant la creació de tallers ocupacionals dirigits pel mestre d'aixa Miquel Huguet, va ser objecte de restauracions successives, sense que, avui dia, s'hi hagin conclòs, però, la totalitat dels treballs que necessitava per a una reforma integral i completa.
Entretant, a la vista de les dificultats financeres i d'una definició exacta de la destinació futura més adequada, diverses consideracions dels experts van suggerir la possibilitat de destinar-la a la formació d'un derelicte, situant-la en els fons marins de la badia de Ciutadella.
Més tard, mitjançant les gestions dutes a terme pel departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Menorca, el Consorci del Museu Marítim de Mallorca va donar a conèixer el seu interès específic a favor de la Valldemossa. Fou el 30 d'agost de 2018, a partir de la qual data es va elaborar un informe tècnic sobre les característiques i els valors patrimonials que aconsellava la seva adquisició per via de cessió, una determinació que, finament, fou efectuava amb data del 14 de març de 2019.

 

Vídeos

Recta final perquè la Valldemosa s’exposi al Museu Marítim de Mallorca